MenĂŒ BezĂĄrĂĄs

A Bajai HƱtƑipari VĂĄllalat törtĂ©nete

MegosztĂĄs:

Az 1960-as Ă©vek elsƑ felĂ©re, közepĂ©re esik a magyarorszĂĄgi hƱtƑipar jelentƑs bƑvĂ­tĂ©se, korszerƱsĂ­tĂ©se. A gyors fagyasztĂĄson alapulĂł ipari tartĂłsĂ­tĂĄs elterjedĂ©se elĂ©rte hazĂĄnkat is. A minden adalĂ©kanyagtĂłl mentes termĂ©keink fagyasztĂĄsĂĄnak bƑvĂŒlĂ©se mĂĄr szĂŒksĂ©gessĂ© tette Ășj, termelƑ hƱtƑhĂĄzak Ă©pĂ­tĂ©sĂ©t.

Így kerĂŒlt  sor BajĂĄn is egy akkor modernnek tekinthetƑ, a hƱtƑiparban ipari mĂ©retekben is jelentƑs hƱtƑhĂĄz megĂ©pĂ­tĂ©sĂ©re. A Baja környĂ©ki tĂĄrsas gazdasĂĄgok, termelƑ szövetkezetek Ă©s a Duna völgyĂ©nek jĂł termƑ talaja biztosĂ­tottĂĄk a nyersanyag termelĂ©sĂ©t.

A terĂŒlet idƑjĂĄrĂĄsa, klĂ­mĂĄja, mely enyhe mediterrĂĄn hatĂĄsĂș, ƑsidƑk Ăłta kitƱnƑ ĂĄllagĂș, kĂŒllemƱ Ă©s zamatĂș gyĂŒmölcsöt Ă©s zöldsĂ©get Ă©rlelt, melyek alkalmasnak lĂĄtszottak hƱtƑipari feldolgozĂĄs utĂĄn jelentƑs nyugati-tƑkĂ©s exportra is.

A Duna jelenlĂ©te biztosĂ­totta a modern, öntözĂ©ses mezƑgazdasĂĄgi termelĂ©st. A hƱtƑhĂĄzhoz partnerkĂ©nt jelentkezƑ mezƑgazdasĂĄgi terĂŒletek az alĂĄbbi helysĂ©gekbƑl kerĂŒltek ki: Miske, Fajsz, Dusnok, BĂĄtaszĂ©k, Szeremle, BĂĄtmonostor Ă©s BĂĄtya.

Baja vĂĄros vasĂști Ă©s közĂști megközelĂ­tĂ©se is megoldott volt. A BudapestrƑl, a fƑvĂĄrosbĂłl SzerbiĂĄba vezetƑ 51-es közĂșt a BalkĂĄnra, a Nyugat-EurĂłpĂĄba jutĂĄst pedig az 55-ös közĂșt Ă©s vasĂșt a Duna hĂ­don ĂĄt az orszĂĄgos 6-os fƑĂștvonal Ă©rintĂ©sĂ©vel biztosĂ­totta. A kĂ­nĂĄlkozĂł kedvezƑ körĂŒlmĂ©nyek felmĂ©rĂ©se utĂĄn a HƱtƑipari OrszĂĄgos VĂĄllalat (HOV) mĂĄr 1962-ben minisztertanĂĄcsi hatĂĄrozat alapjĂĄn, ĂĄllami nagy beruhĂĄzĂĄskĂ©nt hatĂĄrozta meg BajĂĄn egy Ășj hƱtƑhĂĄz megĂ©pĂ­tĂ©sĂ©t.

A gyĂĄr terve tartalmazta egy 6700 t kapacitĂĄsĂș, -20 C° hƑmĂ©rsĂ©kletƱ hƱtƑtĂ©r, valamint 60 t/nap fagyasztĂł kapacitĂĄsĂș, 5 db gyorsfagyasztĂł alagĂșt megĂ©pĂ­tĂ©sĂ©t. Tartalmazta mĂ©g 2 db. összesen 120 t/nap kapacitĂĄsĂș Flofreeze gyorsfagyasztĂł berendezĂ©s telepĂ­tĂ©sĂ©t. A mirelite ĂŒzem Ă©ves termelĂ©sĂ©t 9400 t kĂ©sztermĂ©k elƑállĂ­tĂĄsĂĄra kĂ©szĂ­tettĂ©k elƑ.

Ezek megĂ©pĂ­tĂ©se megtörtĂ©nt, a tĂĄrolĂł termek 4.8 m belmagassĂĄggal kĂ©szĂŒltek, a gyĂĄrtĂł munkaterĂŒlet tartalmazta a 2000 m2 alapterĂŒletƱ, nyitott mirelite helyisĂ©get, az 1000 m2-es tĂ©li feldolgozĂł helyisĂ©get Ă©s a 700 m2-es hideg manipulĂĄciĂłs teret.

A mƱködĂ©st elƑsegĂ­tƑ egysĂ©gek közĂŒl az alĂĄbbiak kerĂŒltek mĂ©g megĂ©pĂ­tĂ©sre: gĂ©phĂĄz, hƑ központ, mƱszaki raktĂĄr, kazĂĄnhĂĄz, TMK mƱhely. KĂ©szĂŒlt mĂ©g 7 db mĂ©lyfĂșrĂĄsĂș kĂșt 50 m3-es hidroglĂłbusszal, valamint jĂ©ggyĂĄr. A gyĂĄr teljes terĂŒlete 7,9 hektĂĄron fekszik.

Az 1965. Ă©vi tervezett gyĂĄrĂĄtadĂĄst megakadĂĄlyozta egy tƱzeset, mely a fĂ©lkĂ©sz Ă©pĂŒletet kĂĄrosĂ­totta. A gyĂĄr szĂŒletĂ©snapja 1966. augusztus 20-ra tehetƑ, melyet kis ĂŒnnepsĂ©g is hitelesĂ­tett. Erre a szĂŒletĂ©snapi ĂŒnnepre Ășgy kerĂŒlt sor, hogy a szociĂĄlis Ă©s iroda Ă©pĂŒlet, Ă©s az utcai-portai kerĂ­tĂ©s mĂ©g nem volt kĂ©sz. Az udvaron hatalmas ponyva sĂĄtrat vertek az Ă©pĂ­tƑk Ă©s talĂĄn 30-40 dolgozĂłval ĂŒnnepelte szĂŒletĂ©sĂ©t a gyĂĄr.

Egy gyĂĄr törtĂ©netĂ©ben meg kell emlĂ©kezni azokrĂłl is, akik kitapostĂĄk az utat, a gyĂĄr jövƑjĂ©nek az ĂștjĂĄt, ami nem is lehetett könnyƱ. A HOV vezĂ©r igazgatĂłja, Dr. GulyĂĄs BĂ©la kitartĂł szorgalmazĂĄsa tette lehetƑvĂ©, hogy BajĂĄn hƱtƑhĂĄz Ă©pĂŒljön.

Az embert prĂłbĂĄlĂł kezdetek helyi munkamesterei:

  • VĂĄsĂĄrhelyi György igazgatĂł
  • Ozorai JĂĄnos fƑmĂ©rnök
  • KunvĂĄri KĂĄroly fƑkönyvelƑ.

Kezdetben a gyĂĄr irodĂĄi a kivitelezƑ cĂ©g ideiglenes, felvonulĂĄsi Ă©pĂŒleteiben kaptak helyet. Az indulĂĄsnĂĄl nagy szĂŒksĂ©g volt az alapvetƑ tevĂ©kenysĂ©gekhez megfelelƑ, hozzĂĄ Ă©rtƑ szakemberekre. A gyĂĄrtĂĄs rĂ©szĂ©re szakiskolĂĄban vĂ©gzƑs fiatal szakembereket kapott a gyĂĄr a bĂ©kĂ©scsabai, csepeli, kaposvĂĄri hƱtƑhĂĄzaktĂłl. A gyĂĄrtĂĄs gyakorlott vezetƑje a Debreceni HƱtƑhĂĄzbĂłl Ă©rkezett, a mƱszaki-energetikai terĂŒletek vezetƑi felsƑfokĂș iskolai vĂ©gzettsĂ©ggel rendelkeztek, a hƱtƑraktĂĄr vezetƑje a BĂ©kĂ©scsabai HƱtƑhĂĄzbĂłl jött. A bajai gyĂĄr is indĂ­tott szakmai kĂ©pzĂ©st Ă©rettsĂ©gizett fiatalok rĂ©szĂ©re, akik kĂ©sƑbb a vezetƑ gĂĄrdĂĄban kaptak helyet.

A hƱtƑipar a munkĂĄk megkezdĂ©sĂ©hez fĂ©lkĂ©sz gyorsfagyasztott termĂ©keket kĂŒldött befejezĂ©shez mĂĄs hƱtƑhĂĄzaktĂłl, de megkezdƑdött a helyi nyersanyag feldolgozĂĄsa is. Ebben az 1966-os termelĂ©si Ă©vben szilva Ă©s kapor feldolgozĂĄsa mellett vĂ©geztĂ©k a kölcsön kapott kevĂ©sbĂ© jĂł minƑsĂ©gƱ gyorsfagyasztott termĂ©kek ĂĄtdolgozĂĄsĂĄt is.

Az elsƑ gyĂĄrtĂĄsi Ă©vben a gyĂĄr terĂŒletĂ©n nem volt semmilyen fƱtĂ©si lehetƑsĂ©g, a dolgozĂłknak Ă­gy kellett ĂĄtvĂ©szelni a fagyos telet. (A minƑsĂ©gellenƑrzƑ laboratĂłriumban volt egy konyhai gĂĄztƱzhely, melynek a sĂŒtƑjĂ©ben ĂĄllandĂłan benne volt valakinek a keze, vagy a lĂĄba.)

Komoly gondot okozott a munkĂĄslĂ©tszĂĄm biztosĂ­tĂĄsa. A vĂĄrosban szabad munkaerƑ csak a hĂĄztartĂĄsokban volt. A hirdetĂ©sekre elsƑsorban korĂĄbban az iparban mĂ©g nem dolgozott hĂĄziasszonyok jelentkeztek. Nagy szĂŒksĂ©g volt a gyors szakmai kĂ©pzĂ©sre, Ă©s a munkavĂĄllalĂłk hozzĂĄ szoktatĂĄsĂĄra az ipari tevĂ©kenysĂ©ghez.

Hamarosan kiĂŒtköztek a termelĂ©si munkĂĄkat vĂ©gzƑ gĂ©pek, berendezĂ©sek alapvetƑ hibĂĄi is. A gĂ©phĂĄz kompresszorai, a gƑz-kazĂĄn gyengesĂ©ge, de a gyĂĄrtĂĄs feldolgozĂł gĂ©peinek gyakori meghibĂĄsodĂĄsai is hĂĄtrĂĄltattĂĄk a folyamatos termelĂ©st.

A gyĂĄrtĂł gĂ©psorok egy rĂ©sze az ekkor megszĂŒntetett KaposvĂĄri HƱtƑhĂĄzbĂłl szĂĄrmazott Ă©s rossz hatĂĄsfokĂș, kiöregedett, könnyen meghibĂĄsodĂł gĂ©pekbƑl ĂĄllt.

Sok gĂ©pĂŒnket az NDK-ban gyĂĄrtottĂĄk Ă©s ezek nagyon gyenge, könnyen elromlĂł, valĂłszĂ­nƱleg kiprĂłbĂĄlatlan gĂ©pek voltak. A hazai gyĂĄrtĂĄsĂș berendezĂ©seink sem voltak kĂŒlönbek Ă©s nyugati importbĂłl csak kĂ©sƑbb vĂĄlt lehetsĂ©gessĂ© termelĂ©keny, minƑsĂ©gi munkĂĄt vĂ©gzƑ, tartĂłs gĂ©pek beszerzĂ©se.

A gƑzenergiĂĄt 2 db. Slatina tĂ­pusĂș szĂ©n-tĂŒzelĂ©ses kazĂĄn szolgĂĄltatta nagyon sok problĂ©mĂĄval. A gĂ©phĂĄz kompresszorai is elavultak voltak, sok hƑfokesĂ©st Ă©s gĂ©pleĂĄllĂĄst okoztak.

A sok akadĂĄly Ă©s buktatĂł utĂĄn csak 3-4 Ă©v mĂșlva indulhatott be az eredeti terveknek megfelelƑ, mennyisĂ©gi Ă©s minƑsĂ©gi termelĂ©s.

Az indulĂĄst követƑen csak mĂĄsfĂ©l Ă©vvel kĂ©sƑbb kĂ©szĂŒlt el az irodahĂĄz Ă©s a szociĂĄlis Ă©pĂŒletek többsĂ©ge. A kezdeti munkĂĄs lĂ©tszĂĄm erƑs fluktuĂĄciĂłja utĂĄn kialakult egy ĂŒtƑkĂ©pes, begyakorlott kollektĂ­va, mely kĂ©sƑbb a törzsgĂĄrdĂĄt adta.

A tanulóévek utĂĄn a mezƑgazdasĂĄgi partnerekkel kötött szerzƑdĂ©sek alapjĂĄn mĂĄr, mint bĂĄzisgazdasĂĄgoktĂłl törtĂ©nt az ĂĄtvĂ©tel a feldolgozĂĄshoz szĂŒksĂ©ges alapanyagok, a zöldsĂ©gek Ă©s a gyĂŒmölcsök esetĂ©ben.

A gyĂĄr termeltetĂ©si csoportja folyamatosan Ă©s szakszerƱen felĂŒgyelte, a mezƑgazdasĂĄgi munkĂĄkat a vetĂ©stƑl a betakarĂ­tĂĄsig Ă©s szaktanĂĄcsokkal lĂĄtta el a partnereket. A termeltetĂ©s egyik alapvetƑ cĂ©lja a nyersanyagok termesztĂ©sĂ©hez  a vetƑmagok Ă©s a szaporĂ­tĂł anyag biztosĂ­tĂĄsa, melyeknek a beszerzĂ©sĂ©t a gyĂĄr a hƱtƑipari hagyomĂĄnyoknak megfelelƑen folyamatosan koordinĂĄlta.

Terv szerint a zöldsĂ©gfĂ©lĂ©k közĂŒl a nagyĂŒzemi termelĂ©s megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄhoz a zöldborsĂł, a paraj, a zöldbab Ă©s a csemegekukorica kapott elsƑbbsĂ©get.

A kistermelƑknek, az ekkor mƱködƑ hĂĄztĂĄji gazdasĂĄgoknak maradt az uborka, paradicsom, paprika, kelbimbĂł termesztĂ©se. KĂ©sƑbb mĂ©g a karalĂĄbĂ©, zeller, sĂĄrgarĂ©pa, Ă©s a pritamin paprika kerĂŒlt bevonĂĄsra.

A gyĂŒmölcs esetĂ©ben elsƑ sorban a meggy, a szamĂłca, az alma, szilva, sĂĄrgabarack, Ƒszibarack, Ă©s a ribizli kerĂŒltek feldolgozĂĄsra.

A svĂ©d Findus cĂ©ggel jelentƑs kooperĂĄciĂłban sikerĂŒlt meghonosĂ­tani az  F-64-es fajta szamĂłcĂĄt. Ez az intĂ©zkedĂ©s lehetƑvĂ© tette Ă©ves szinten 500 t gyorsfagyasztott gyĂŒmölcs elƑállĂ­tĂĄsĂĄt. Nyugati Ă©rdeklƑdĂ©s volt a gyorsfagyasztott meggy beszerzĂ©sĂ©re is Ă©s vĂ©gĂŒl sikerĂŒlt ösztönözni a környĂ©ken meggyfa telepĂ­tĂ©seket, elsƑsorban MiskĂ©n, VaskĂșton, BĂĄtmonostoron, MĂ©lykĂșton.

Gyorsfagyasztott. csemegekukorica gyĂĄrtĂĄsĂĄhoz svĂ©d partnerektƑl kitƱnƑ vetƑmagot is kaptunk Ă©s ezek alkalmassĂĄga alapozta meg, a helyi kedvezƑ körĂŒlmĂ©nyek között, ennek a növĂ©nynek a tömeges termesztĂ©sĂ©t.

KĂ©sƑbb indulhatott el a vöröshagyma kocka tömeges gyĂĄrtĂĄsa is, nagy rĂ©szben nyugati exportra.  KĂ­sĂ©rletek törtĂ©ntek gyĂŒmölcsleves gyĂĄrtĂĄsra is kĂŒlönbözƑ gyĂŒmölcsöbƑl, de csupĂĄn a meggy volt alkalmas gyorsfagyasztott termĂ©k elƑállĂ­tĂĄsĂĄra.

A termelĂ©s volumenĂ©t illetƑen a bajai hƱtƑhĂĄz a hƱtƑiparban meglĂ©vƑ, 11 gyĂĄrtĂĄssal is foglalkozĂł hƱtƑhĂĄzak között az Ă©lmezƑnybe kerĂŒlt. Lassan kialakult a törzsgĂĄrda Ă©s a szezonban ezen tĂșl is a szerzƑdött dolgozĂłkkal kiegĂ©szĂŒlve 500 fƑt foglalkoztatĂł ĂŒzemmĂ© vĂĄlt a gyĂĄr.

Baja önmagĂĄban nem tudta biztosĂ­tani ezt a lĂ©tszĂĄmot, Ă­gy a közeli telepĂŒlĂ©sekrƑl szĂĄllĂ­tottuk be a dolgozĂłkat. FƑleg BĂĄcsbokod, Madaras, KatymĂĄr, BĂĄtaszĂ©k, Szeremle, BĂĄtmonostor, VaskĂșt Ă©s Gara helysĂ©gekbƑl jöttek a munkĂĄsok. Ebben az idƑben a gyĂĄr mĂĄr sajĂĄt busszal szĂĄllĂ­totta a munkĂĄsokat munkĂĄba Ă©s haza.

1973. Ă©vben mĂĄr tarthatatlannĂĄ vĂĄlt a gƑz energia ĂĄllandĂł elĂ©gtelensĂ©ge a Slatina kazĂĄnok gyengesĂ©ge miatt, beszerzĂ©sre kerĂŒlt 2 db olajtĂŒzelĂ©sƱ termokontĂ©ner tĂ­pusĂș gƑzkazĂĄn, melyek ezt követƑen biztosĂ­tani tudtĂĄk a gyĂĄr gƑzenergia igĂ©nyĂ©t.

A jĂ©ggyĂĄrunk Ă©vi termelĂ©se ebben az idƑben 3500-4000 t volt. Az elektromos energia szĂŒksĂ©gletet 2X1,6 MVA teljesĂ­tmĂ©nyƱ szabadtĂ©ri transzformĂĄtoron keresztĂŒl kapta a gyĂĄr.

A hĂ©t mĂ©lyfĂșrĂĄsĂș kĂștjĂĄbĂłl jĂł minƑsĂ©gƱ, napi 2500 m3 vizet lehetett nyerni, mely mennyisĂ©g fedezte a szĂŒksĂ©gletet. Itt rozsdĂĄtlanĂ­tĂł berendezĂ©st is alkalmaztak.

Ezekben az Ă©vekben teljes kapacitĂĄsĂĄval tudott mƱködni a gyĂĄr szinte minden terĂŒleten, de mƱködĂ©sĂ©nek 13-14 Ă©ve alatt elhasznĂĄlĂłdott Ă©s megĂ©rett a rekonstrukciĂłra. MĂĄr 1978-ban iparĂĄgi döntĂ©s szĂŒletett a felĂșjĂ­tĂĄsra Ă©s vele egyĂŒtt egy bƑvĂ­tĂ©sre is, melyet közel egy idƑben kĂ­vĂĄntak megvalĂłsĂ­tani.

A munkĂĄlatokat az 1979-1982. Ă©vek közötti idƑre terveztĂ©k, ahol a bƑvĂ­tĂ©s egy Ășj hƱtƑhĂĄznak a rĂ©gihez csatolĂĄsĂĄt jelentette. A cĂ©l a meglĂ©vƑ gyĂĄri kapacitĂĄst  növelni  Ă©s elĂ©rni az Ă©ves 21.250 t/Ă©v termĂ©k legyĂĄrtĂĄsĂĄt.

A gyĂĄr ĂĄtĂ©pĂ­tĂ©sĂ©nek Ă©s felĂșjĂ­tĂĄsĂĄnak jelentƑsebb vĂĄltozĂĄsai:

  • Új tĂĄrolĂł termek szĂĄma 6 db. (1080 m2./db.)
  • BelmagassĂĄg: 8 m.
  • Rakathely: 12.936 db.
  • TĂĄrolĂł hƑmĂ©rsĂ©klet: -25 C°
  • FagyasztĂł berendezĂ©sek szĂĄma: 8 db.
  • FagyasztĂł kapacitĂĄs: 120 t/nap.

Az ĂĄtĂ©pĂ­tĂ©s utĂĄn az Ășj gyĂĄrtĂĄsi, nyĂĄri ĂŒzemrĂ©sz 4000 m2-re, a tĂ©li feldolgozĂł 1800 m2-re növekedett. KialakĂ­tĂĄsra kerĂŒltek az eddig hiĂĄnyos szociĂĄlis Ă©s egyĂ©b jĂĄrulĂ©kos helyisĂ©gek, valamint a lakatosok, nyersĂĄrĂș ĂĄtvevƑk, mƱszerĂ©szek mikro-labor helyisĂ©gei.

A frissen beszerzett feldolgozĂł gĂ©pek mellett sajnos mĂ©g Ă­gy is maradtak rĂ©gi rossz hatĂĄsfokĂșak is. Nyugati tƑkĂ©s importbĂłl beszerelĂ©sre kerĂŒlt 2 db APV szalagos gyorsfagyasztĂł berendezĂ©s Ă©s 1 db MahĂŒ fejlesztĂ©sƱ fluid-vĂĄlyĂșs fagyasztĂł berendezĂ©s is.

BeĂĄllĂ­tĂĄsra kerĂŒlt gyorsfagyasztott almaszelet gyĂĄrtĂĄsĂĄhoz DĂĄniĂĄbĂłl vĂĄsĂĄrolt feldolgozĂł gĂ©psor is. Sajnos a gĂ©psort kiszolgĂĄlĂł, bĂ©relt, USA gyĂĄrtmĂĄnyĂș 4 db alma hĂĄmozĂł gĂ©p sok gondot okozva folyamatosan meghibĂĄsodott.

Ebben az idƑben törtĂ©nt Baja környĂ©kĂ©n az almatermƑ terĂŒletek kivĂĄgĂĄsa. A gyĂĄr az orszĂĄg Ă©szak-keleti rĂ©szĂ©bƑl tudott csak alma nyersanyagot beszerezni. Mivel az Ă©rdeklƑdĂ©s is csökkent a termĂ©k irĂĄnt, az alma gyĂĄrtĂĄs megszĂŒntetĂ©sre kerĂŒlt.

Meg kell említeni, hogy a rekonstrukció alatt az åtépítések is zavartåk a termelést és ez kisebb volumen visszaeséssel jårt a gyårtåsnål.

KĂ©sƑbb mĂĄr felfutott a termelĂ©s volumene Ă©s az orszĂĄg 11 termelƑ hƱtƑhĂĄzĂĄnak az Ă©lmezƑnyĂ©be kerĂŒlt a bajai gyĂĄr.

A -25 C°-os teremhƱtĂ©s is mĂĄr korszerƱnek szĂĄmĂ­tott, de mĂ©g beĂ©pĂ­tĂ©sre kerĂŒltek a terem ajtĂłk mögĂ© a jĂłl bevĂĄlt box-fagyasztĂłk is, 90 t/nap kapacitĂĄssal.

A korĂĄbban sok gondot okozĂł, hƱtĂ©st-fagyasztĂĄst szolgĂĄlĂł dugattyĂșs kompresszorokat modern, jĂł hatĂĄsfokĂș csavar kompresszorokra cserĂ©lte le gyĂĄr a gyakori munkaleĂĄllĂĄsok megszĂŒntetĂ©sĂ©re, a kielĂ©gĂ­tƑ fagyasztĂĄs elƑsegĂ­tĂ©sĂ©re.

JelentƑs bĂ©rfagyasztĂĄst Ă©s bĂ©rtĂĄrolĂĄst is vĂ©gzett a gyĂĄr a hĂșsiparral Ă©s a baromfi iparral kooperĂĄciĂłban.

Ekkor mĂĄr a termĂ©keink 50-60 %-a nyugati, tƑkĂ©s exportra, 30-35 %-a “demokratikus” exportra Ă©s a maradĂ©k hazai felhasznĂĄlĂĄsra kerĂŒlt.

A belföldi kiszĂĄllĂ­tĂĄsok elsƑdleges terĂŒlete Budapest, BĂĄcs-Kiskun megye dĂ©li rĂ©sze, Somogy, Baranya Ă©s Tolna megye.

A nyugat eurĂłpai tƑkĂ©s exportunk igen nagy vĂĄltozĂĄst igĂ©nyelt a minƑsĂ©gi gyĂĄrtĂĄs terĂŒletĂ©n. A szigorĂș minƑsĂ©gi elƑírĂĄsok betartĂĄsĂĄhoz Ă©s ennek felĂŒgyeletĂ©hez igen komoly segĂ­tsĂ©get kaptunk a tƑkĂ©s orszĂĄgok kĂ©pviselƑitƑl, mint partnerektƑl.

Ilyen cégek voltak, a svéd Findus és Foodimpex, vagy a német Wulff cég is.

A gyĂĄrtĂĄshoz, csomagolĂĄshoz, esetenkĂ©nt komoly cĂ©lgĂ©peket is kaptunk ezektƑl a partnereinktƑl.

EurĂłpĂĄn kĂ­vĂŒlre is exportĂĄltunk a termĂ©keinkbƑl a Közel-Keletre, Kuvaitba Ă©s SzaĂșd-ArĂĄbiĂĄba is. A gyĂĄr tĂĄrolĂłiban az ĂĄruforgĂĄs ebben az idƑben elĂ©rte a hatszoros Ă©rtĂ©ket is, ami kb. 110.000 tonnĂĄnak felelt meg.

Ezt követƑen nagy tĂ©telben gyĂĄrtottuk a vöröshagyma kockĂĄt, fƑleg a nyugati igĂ©nyek kielĂ©gĂ­tĂ©sĂ©re.

A bƑvĂ­tĂ©s utĂĄn, az 1980-as Ă©vekben a bajai gyĂĄr jelentƑsebb gyorsfagyasztott termĂ©kei az alĂĄbbiak voltak:

Magozott meggySzilva
ƐszibarackSzamóca
ParajZöldborsó
ZöldbabUborka
Csöves tengeriMorzsolt tengeri
KaralåbéKarfiol
Par.paprikaZöld paprika
ZellerSårgarépa
ParadicsomVöröshagyma

A rendszervĂĄltozĂĄs elƑtt, hƱtƑipari szinten Ă©vente verseny zajlott az ÉLÜZEM cĂ­m elnyerĂ©sĂ©Ă©rt. A bajai hƱtƑhĂĄz 5 alkalommal rĂ©szesĂŒlt ebben a kitĂŒntetĂ©sben, 1972, 1974, 1976, 1982 Ă©s 1987-ben.


Ezen idƑszak alatt a gyĂĄr megnevezĂ©se is folyamatosan vĂĄltozott: HOV Bajai GyĂĄra, MAHÜ Bajai GyĂĄra, Bajai HƱtƑipari VĂĄllalat (ekkor kerĂŒlt hatĂĄskörĂ©be a KecskemĂ©ti HƱtƑhĂĄz, mint leĂĄnyvĂĄllalat).

1985. Ă©vben nyugdĂ­jazĂĄs folytĂĄn igazgatĂł vĂĄltĂĄsra kerĂŒlt sor. Ez Ă©vtƑl Mari Tibor vette ĂĄt a gyĂĄr vezetĂ©sĂ©t.

1991-ben elkĂ©szĂŒlt Ă©s ĂĄtadĂĄsra kerĂŒlt a bajai PetƑfi szigeten, igazĂĄn gyönyörƱ környezetben, egy nagyon szĂ©p Ă©s mĂ©reteiben is jelentƑs ĂŒdĂŒlƑ a gyĂĄr dolgozĂłi rĂ©szĂ©re.

Meg kell emlĂ©kezni a bajai gyĂĄr egy maradandĂł kezdemĂ©nyezĂ©sĂ©rƑl a termelƑ munkĂĄn kĂ­vĂŒl. A rendszeresen megrendezĂ©sre kerĂŒlƑ, mĂĄr szinte EurĂłpa hĂ­rƱ HALFESZTIVÁL vĂĄrosi szintre emelĂ©se elƑtt, mĂĄr az 1980-as Ă©vektƑl a hƱtƑhĂĄz rendszeresen megrendezte a helyi, gyĂĄri HALFƐZƐ VERSENYT. A rendezvĂ©nyen rĂ©szt vett kb. 300 – 400 fƑ Ă©s a 20 – 25 bogrĂĄcsban fƑtt halĂĄszlĂ©t a vĂĄros akkori vezetƑi is megkĂłstoltĂĄk. Az akkori orszĂĄgos HĆ°TƐIPARI HÍRADÓ ĂșjsĂĄg bƑ tudĂłsĂ­tĂĄsban is megemlĂ©kezett minden ilyen esemĂ©nyrƑl, hiszen a gyĂĄr törtĂ©netĂ©hez tartozott.

1992-ben MagyarorszĂĄgon, az Ă©lelmiszeriparban elsƑkĂ©nt, a bajai gyĂĄr kezdte el az ISO 9002 minƑsĂ©gbiztosĂ­tĂĄsi rendszerre valĂł ĂĄttĂ©rĂ©st. A felkĂ©szĂŒlĂ©s 1992 Ă©v mĂĄjusĂĄtĂłl, 1993 szeptemberĂ©ig tartott, amikor is a TANÚSÍTVÁNY-t megkaptuk.

Ennek birtokĂĄban a tƑkĂ©s orszĂĄgok rĂ©szĂ©rƑl is jelentƑsen megĂ©lĂ©nkĂŒlt a gyĂĄr gyorsfagyasztott ĂĄruival kapcsolatos Ă©rdeklƑdĂ©s.

Az ĂŒzemben bevezetĂ©sre kerĂŒlt a zero-defect munkamĂłdszer, kĂŒlföldi adaptĂĄciĂł alapjĂĄn, melynek hatĂĄsĂĄra jelentƑs ĂșjĂ­tĂĄsok is szĂŒlettek, fƑleg a gyĂĄrtmĂĄnyok minƑsĂ©gĂ©nek javĂ­tĂĄsĂĄra, de alapjĂĄt szolgĂĄlta a sikeres minƑsĂ©gi bĂ©rezĂ©snek is.

A gyĂĄr dolgozĂłi rĂ©szĂ©re a bƑvĂ­tĂ©ssel kĂ©zilabda pĂĄlya is Ă©pĂŒlt, melyen fƑleg kispĂĄlyĂĄs labdarĂșgĂł meccsek zajlottak, a fiĂș csapat a vĂĄrosi bajnoksĂĄgba is bekapcsolĂłdott.

Ezen tĂșlmenƑen mĂ©g az asztalitenisz vĂĄrosi bajnoksĂĄgban vettek rĂ©szt a fiatalok.

Az 1990-es Ă©vtƑl felvetƑdött a gyĂĄr privatizĂĄlĂĄsĂĄnak lehetƑsĂ©ge Ă©s a gyĂĄr rĂ©szvĂ©nytĂĄrsasĂĄggĂĄ alakult. A Bajai HƱtƑipari RT az 1993. dec.16.-i rĂ©szvĂ©nyvĂĄsĂĄrlĂĄsi megĂĄllapodĂĄs alĂĄĂ­rĂĄsĂĄt követƑen, 1994. jan. 1.-tƑl mĂĄr az UNILEVER MAGYARORSZÁG Kft. szervezet keretĂ©ben folytatta tevĂ©kenysĂ©gĂ©t.

Ezt követƑen Ă©pĂŒletrĂ©szek ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄra, mƱszaki, technolĂłgiai fejlesztĂ©sekre kerĂŒlt sor. KĂŒlönösen az IGLO dobozolĂł gĂ©psor hozott nagy fejlƑdĂ©st a csomagolĂĄsban.

MegkezdƑdött az ĂŒzemi tevĂ©kenysĂ©g szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes feldolgozĂĄsa. JelentƑs szĂĄmĂș nagyteljesĂ­tmĂ©nyƱ szĂĄmĂ­tĂłgĂ©p kerĂŒlt beszerzĂ©sre Ă©s alkalmazĂĄsra, megfelelƑ programok hasznĂĄlatĂĄval.

 

KONYHAKERT mĂĄrkanĂ©v alatt kisfogyasztĂłi termĂ©kcsalĂĄd kerĂŒlt bevezetĂ©sre.

Az Ășj gyĂĄrvezetĂ©s megszĂŒntette a teljesĂ­tmĂ©nybĂ©rezĂ©st Ă©s ĂłrabĂ©res elszĂĄmolĂĄst vezetett be. A vezetƑsĂ©g fƑleg kĂ©t termĂ©k gyĂĄrtĂĄsĂĄra koncentrĂĄlt, jelentƑsen növelte a gyorsfagyasztott zöldborsĂł Ă©s csemegekukorica gyĂĄrtĂĄsĂĄt.

Nagy sĂșlyt helyeztek a lĂ©tszĂĄm racionalizĂĄlĂĄsĂĄra, több hullĂĄmban hajtottak vĂ©gre lĂ©tszĂĄmcsökkentĂ©st a fizikai Ă©s alkalmazotti ĂĄllomĂĄnycsoportban is.

Törekedtek a vilĂĄgszĂ­nvonalat jelentƑ higiĂ©niai Ă©s minƑsĂ©gi termĂ©kgyĂĄrtĂĄsra. CĂ©lul tƱztĂ©k ki – Ă©s rĂ©szeredmĂ©nyek is szĂŒlettek –  a hƱtƑipari termelĂ©sben MagyarorszĂĄg nyugat eurĂłpai szĂ­nvonalra törtĂ©nƑ emelĂ©sĂ©t. Az Unilevernek itt MagyarorszĂĄgon is voltak Ă©s vannak a növĂ©nyolaj iparban tulajdonosi Ă©rdekeltsĂ©gei.

2001. Ă©vben egy ipari ĂĄtrendezĂ©ssel megvĂĄltak a Bajai HƱtƑhĂĄztĂłl Ă©s a GLOBUS tulajdonosi körnek Ă©rtĂ©kesĂ­tettĂ©k a gyĂĄrat. A tulajdonosvĂĄltĂĄsok sorozata folytatĂłdott, a bajai hƱtƑhĂĄz mostani tulajdonosa a SUGO FOOD Kft. a 2018. Ă©vi sajnĂĄlatos lisztĂ©ria ĂŒgyet követƑen vette ĂĄt a gyĂĄrat a Greenyard Frozen Hungary Kft.-tƑl.

 

Az Ășj tulajdonos szĂĄmĂ­t a Baja környĂ©ki csemegekukorica bƑsĂ©g Ă©s minƑsĂ©g jĂłtĂ©kony hatĂĄsĂĄra, erre alapozza a termelĂ©s felfuttatĂĄsĂĄt.

A belga Ă©rdekeltsĂ©gƱ Roger & Roger csoporthoz tartozĂł tulajdonos mĂĄs jelentƑs terveket is kĂ©szĂŒl megvalĂłsĂ­tani. ElsƑ ĂŒtemben 5,4 milliĂĄrd forintos beruhĂĄzĂĄst kĂ­vĂĄn elvĂ©gezni. LĂ©tesĂŒl egy Ășj chips gyĂĄrtĂłĂŒzem, mellette egy Ășj zöldsĂ©g fagyasztĂł sor Ă©s egy Ășj fagyasztĂł raktĂĄr Ă©pĂŒlet.

A magyar kormĂĄny 1,7 milliĂĄrd forintos tĂĄmogatĂĄsĂĄval indul a beruhĂĄzĂĄs, mely utĂĄn a termĂ©kek 60 %-ĂĄt kĂ­vĂĄnjĂĄk exportĂĄlni. A tervek megvalĂłsĂ­tĂĄsa valĂłban igen jelentƑs vĂĄltozĂĄst hozhat a bajai hƱtƑhĂĄz Ă©letĂ©ben, a termelĂ©s volumenĂ©nek emelĂ©sĂ©ben, a minƑsĂ©gi munka javĂ­tĂĄsĂĄban, Ă©s Ășj munkahelyek teremtĂ©sĂ©ben is.

 

Az Ă­rĂĄsban eltekintettem a szemĂ©lyes munkĂĄrĂłl szĂłlĂł megnyilatkozĂĄsoktĂłl. BefejezĂ©sĂŒl megemlĂ­tem, hogy bĂĄr nem tartom annyira Ă©rdemnek, mint inkĂĄbb szerencsĂ©nek, hogy a szĂŒletƑ gyĂĄr termelĂ©sĂ©t illetƑen kĂ©t munkatĂĄrsammal, MolnĂĄr JĂĄnossal Ă©s Pokorni IstvĂĄnnal egyĂŒtt rĂ©szese lehettem a ma mĂĄr törtĂ©nelmet jelentƑ, ĂșttörƑ munka indĂ­tĂĄsĂĄnak, majd a folytatĂĄsĂĄnak is az aktĂ­v emberi kor vĂ©gĂ©ig.

KemĂ©ny, izgalmas, szĂ©p munka volt, melyet a költƑ szavaival tudok csak mĂ©ltĂłn megköszönni: “KöszönjĂŒk Ă©let! ĂĄldomĂĄsidat, Ez jĂł mulatsĂĄg, fĂ©rfimunka volt!”

 

Írta Ă©s a kĂ©peket rendelkezĂ©sĂŒnkre bocsĂĄtotta: Varga JĂłzsef ĂŒzemmĂ©rnök

Szerkesztette: Gönczi Låszló

SorozatszerkesztƑ: Hiezl József

Képgaléria 

 

 

 


MegosztĂĄs: